Uitgangspunten van de Spoorwissel

 

 

Ik werk vanuit een combinatie van psychologische inzichten die goed aansluit bij de methoden van Dr. Gabor Maté. Daarom heb ik bij deze arts, auteur en therapeut een training gevolgd.

In de periode dat ik diverse therapie-vormen bestudeerde was ik vlieger (piloot) van beroep. Het voltooien van die loopbaan in 2020 (na 34 jaar) schiep ruimte om een eigen praktijk te beginnen. Cockpitwerk en psychologie hebben een overeenkomst. Bewust kiezen in je denken is een kernvoorwaarde voor veilig vliegen en is daarom een essentieel onderdeel van de opleiding en de manier van werken.

Ook buiten de cockpit geeft bewust schakelen in onze denkwereld houvast om positieve en effectieve keuzes te maken. Daarom heb ik mijn kennis en ervaring uit het vliegwerk geïntegreerd in de therapeutische approach.

Het is relativerend om van grote hoogte naar de aarde te kijken en te overdenken wat daar allemaal gebeurt. Zowel in wat echt zichtbaar is, als bij wat wij in onze gedachten tot werkelijkheid verbeelden.

Je kunt dit ook doen zonder in een vliegmachine te zitten. Ons denken kan aardig vliegen als het zich van die mogelijkheid bewust is.


Denkwerelden

Denken is een bijzonder proces. Het is de sleutel tot nieuwe uitvindingen en tegelijkertijd kent het een geautomatiseerd reageren op wat onze zintuigen waarnemen.

Wij mensen blijken sneller technologie te kunnen ontwikkelen in ons denken dan een positief en liefdevol sociaal functioneren.

 

Een verschil is dat technologische processen niet veel te maken hebben met menselijke connectie en met de waardering of afwijzing die wij kunnen ervaren, terwijl onze omgang met anderen juist gericht is op sociaal functioneren, op onze ‘plek in de groep’.  

Technologisch denken staat los van persoonlijke bedreiging of de illusie daarvan en los van onze sociale behoeften. 

Interactie met anderen raakt vaak aan emoties zoals angst, vreugde, rouw, liefde, woede.

 

 

Zulke emoties zijn van oorsprong functioneel.

Ze kunnen echter in ons denken ‘getriggerd’ worden op een manier die averechts werkt en die je op een ongewenst spoor brengt. Dit ‘triggeren’ kan komen door denkbeelden waarin wij zijn gaan geloven. Denkbeelden over onszelf, en over anderen, ontstaan door conditionering binnen de omgeving waarin wij opgroeiden. 


Van overtuiging naar authenticiteit

Praktijk Spoorwissel kijkt naar de principes achter de keuzes die je maakt in je denken, naar aanleiding van actuele en vroegere ervaringen. Welke overtuigingen heb je over jezelf, over de wereld, over andere mensen en hoe zijn die overtuigingen ontstaan?

Wanneer is een emotionele reactie puur en functioneel? 

Op welke momenten is hij dat niet? En wat gebeurt er dan?

Wanneer reageer je vanuit je authenticiteit en wanneer vanuit conditionering?

Bewustzijn en inzicht zijn het gereedschap om hierin wissels op te sporen en die vervolgens om te kunnen zetten, zodat je meer en meer in je eigen kracht komt te staan. Zodat je je authenticiteit terugvindt. Want die was er altijd, je bent ermee geboren.

De lawine aan ervaringen in je levensloop kan een bedekking hebben veroorzaakt over je eigenheid. Meestal is dit het geval wanneer ons spoor niet goed aanvoelt.


Een veilige omgeving

Mijn praktijk is een plek zonder oordeel over wat je hebt gedaan, of juist niet hebt gedaan. 

Je hebt jezelf niet laten ontstaan en je bent gevormd door te reageren op wat je omringde. 

Niemand kiest van nature voor wat hem of haar zelf schade doet, tenzij dit als de minst gevaarlijke optie werd ervaren op de levensweg. Of wanneer het, zoals bij verslavingen, een tijdelijke verlichting brengt van een pijn die steeds terugkeert.

Samen kunnen we de bron van die verwonding opsporen. Je kunt hem (beter) gaan begrijpen, accepteren en omarmen.